20.5 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCinci motive să-ţi dai copilul la grădiniţă

Cinci motive să-ţi dai copilul la grădiniţă

Nu ştii dacă să îţi dai sau nu copilul la grădiniţă? Te gândeşti că e prea mic? Iată câteva avantaje care te vor face să îţi schimbi părerea despre mersul la grădiniţă.

1. Sociabilitate versus solitudine
Principala achiziţie a copilului după intrarea la grădiniţă este sociabilitatea. De felul cum micuţul se integrează la grădiniţă depinde foarte mult modalitatea în care el se va raporta mai târziu la oamenii din jurul lui, la problemele şi sarcinile în faţa cărora îl va pune viaţa.

2. Reguli versus haos
Dacă tu nu ai avut timp sau nu ai ştiut prea bine să-i formezi anumite conduite ordonate, spiritul de disciplină şi dragostea pentru reguli, grădiniţa va face tocmai acest lucru. Orarul strict pe care copilul va fi nevoit să-l respecte, ordinea ce va domni în jurul lui şi disciplina pe care va trebui să o adopte ca urmare a convieţuirii în „comunitate“ îl vor transforma pe copilul tău într-un soldăţel, care nu va mai face mofturi în privinţa orelor de mâncare şi de somn. Dar este mai bine ca el să aibă unele deprinderi formate de acasă!

3. Stimulare versus monotonie
Dacă acasă era obişnuit să facă aceleaşi lucruri, să asculte aceleaşi poveşti şi să vadă aceleaşi chipuri, la grădiniţă, micuţul va fi pus în faţa unei lumi pline de tentaţii, de noutăţi ce îi vor trezi curiozitatea şi îl vor îndemna la explorare. Fiecare copil va aduce ceva nou, o nouă experienţă care va fi împărtăşită şi din care ceilalţi vor învăţa.
Fiecare nouă informaţie pe care o oferă educatoarea va fi un punct câştigat în experienţa lui de viaţă. Fiecare carte de colorat sau de poveşti, fiecare jucărie şi fiecare joc îl vor ţine pe micuţul tău treaz, pentru a recepta şi a înţelege cât mai mult din miracolul şi fascinaţia noii lumi care i se înfăţişează.

4. Altruism versus egoism
Acasă era, cu siguranţă, centrul universului. Obişnuit ca toată lumea să roiască în jurului lui, să fie răsfăţat şi să i se facă toate poftele, prichindelul se putea uşor transforma într-un micuţ tiran ce ştia să speculeze fiecare moment de slăbiciune al celor din casă.
Odată ajuns la grădiniţă, el va fi învăţat să împartă, să ofere şi să primească. Va afla cât de important este să împarţi cu alţii jucăriile pentru a te putea bucura mai mult de frumuseţea jocului. În scurt timp, micuţul va şti că nu toată lumea se învârte în jurul lui şi se va transforma din copilul centrat pe propria persoană într-unul deschis către lumea din jurul său.

5. Independenţă versus dependenţă
Probabil că nici tu, nici alte mămici nu obişnuiţi să vă învăţaţi copilul să fie independent de foarte mic. Recunoaşte că-ţi place să fii în preajma lui, tot ce faci pentru el faci cu plăcere şi nu te fericeşte gândul că într-o zi va fi pe picioarele lui. Ce poate fi mai frumos decât să simţi cât îi eşti de „necesară“? Copilul învaţă în anii de acasă să se descurce în mare parte doar prin tine.
Când ajunge la grădiniţă, lucrurile se schimbă. Acolo ţi se arată cum să te descurci singur. Aşadar, odorul tău va trebui să mănânce singur, să se ducă la baie singur, să rezolve anumite sarcini singur! Dacă ai dubii că va reuşi singur şi-l cocoloşeşti ţinându-l lângă „fustele“ tale, faci una dintre cele mai mari greşeli din „cariera“ ta de mamă.

Sursa: www.mami.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII